Pravo na strah od javnog nastupa – 2. dio

Dobra je činjenica što taj strah, kojeg svi imamo, možemo iskoristiti i pretvoriti tu snagu u energiju našeg javnog nastupa koja će nas afirmirati kao odličnog govornika.

Strah kojeg doživljavamo pretvorit ćemo u našu sabranost, koncentriranost, rječitost. Potpuno se usredotočiti isključivo na naš govor. I tako ćemo se postati pravi profesionalni govornik. Fokusiran i pozitivan. Koji je otvoren, opušten i svoj šarm i optimizam dijeli sa publikom.

Nabrojimo i drugi dio načina prepoznavanja straha:

Ovo su samo neki od načina kako možete spoznati vrste svojih bojazni. Samo u vašoj osobnoj refleksiji i razgovoru samog sa sobom možete na ovo nadograditi još i dinamiku straha, fizičke manifestacije (drhtanje glasa, znojenje, naglašeno gutanje, izbjegavanje pogleda publike i slično). O svemu tome govorimo na našim seminarima. Navedimo još samo nekoliko načina:

Nakon što identificirate svoje specifične strahove vezane uz javni govor, možete raditi na njihovom rješavanju kroz ciljane strategije. To može uključivati ​​vježbanje, izgradnju samopouzdanja i korištenje tehnika za upravljanje i smanjenje tjeskobe u tim specifičnim područjima.

Razumijevanje temeljnih uzroka vašeg straha značajan je korak ka tome da postanete samouvjereniji i učinkovitiji javni govornik. Zajedno sa prethodnim tekstom naveli smo samo neke načine o tome kako trebamo prepoznati, odredi intenzitet, obim, dubinu i fizičke posljedice straha. Protiv straha se ne smijemo boriti, nego ga trebamo prihvatiti, promijeniti energiju koja nam smeta da pokažemo sav svoj potencijal i svoje znanje. Umjesto da se “svađamo” sa strahom, iskoristimo njegovu energiju, obuzdajmo ga i neka nas ta energija koja struji našim tijelom i umom ponese u našem govoru. Neka publika pomisli kako mi nemamo strah od javnog nastupa. Neka i oni pomisle da je to moguće. Sve što osjećamo kad govorimo je poštovanje prema sebi i drugima. Dozvolimo da nam to pojača naš fokus i usmjernost prema našem cilju. Biti odličan govornik kojeg će svi pamtiti po sjajnom govoru kojim je zablistao pred poslovnim partnerima, šefovima, kolegama, prijateljima. Neka vaša sposobnost javnog nastupa postane vaša karta za uspješnu karijeru, bolje odnose sa vašom okolinom i otvaranje Joe Harry windowa. Uživajte dok vas slušaju kako blistate dok im govorite!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *